So far more than 40 historical farmsteads around Kashan have been identified, 28 of which have been examined in more detail. These farmsteads have formed small biological complexes in different historical eras. Furthermore, Economic and productive incentives have played an important role in their creation The main point about these farmsteads is a lack of knowledge about their physical characteristics and their distinctions from other biological complexes such as villages. This research raises two questions: a) based on what physical characteristics have historical farmsteads been formed around Kashan? b) What was the role of dependent physical elements in the survival of farmsteads around Kashan and on which factors their maintenance and protection depended? The aim of this research is to introduce the physical characteristics of farmsteads around Kashan through analyzing a case study called Bala Abbasabad Farmsteads. To this end, an interpretive approach and historical interpretive strategy have been deployed..Available studies have discussed there are three zones in each farmstead including physical, cultivation and customary buffer. The physical zone had an area of 2 to 15 hectares, and dependent physical elements were located in this zone. Cultivation zones with an approximate area of 15 to 30 hectares were formed, and the main theme was the production and creation of economic added value. The customary area was also allocated to pastures, and its extent was determined based on customs. Currently, these three zones are in four conditions: destroyed, under reconstruction, rebuilt and changed to the village.
راعی، حسین (1389)، «مقدمهای بر معماری مزارع در ایران»، مجله میراث ملی، معاونت میراث فرهنگی سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری کشور، سال اول، شمارۀ 4، ۱۱۶ـ1۲۱.
ــــــــ (1396)، یادداشتهایی از آثار تاریخی ایران 2 (نیاسرنامه)، انتشارات ایراننگار با همکاری معاونت میراث فرهنگی سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری.
ــــــــ (1396)، «در جستجوی مزارع مسکون اربابی در نیاسر»، مجموعه مقالات همایش باغهای تاریخی، دانشگاه کاشان، 230ـ۲۵۱.
ــــــــ (1399)، «نظام شکلدهنده در معماری مزارع تاریخی با نگاه به مزارع طرازآباد، گورت و نهچیر»، در: نشریه معماری اقلیم گرم و خشک، دانشگاه یزد، سال هشتم، شمارۀ 11، 49ـ۷۵.
ــــــــ (1400)، «قابلیتهای پنهان در مزارع مسکون تاریخی نیاسر»، معماری و شهرسازی ایران، سال اول، شمارۀ 12، 157ـ۱۷۴.
راعی، حسین و همکاران (1395)، «آغازی بر فهم مزارع مسکون تاریخی در یزد»، پژوهشهای معماری اسلامی، دانشگاه علم و صنعت، سال چهارم، شمارۀ 4، ۱ـ۱۹.
راعی، حسین و بهشتی، سید محمد (1395)، «مزارع مسکون تاریخی در ایران؛ از آغاز تا دورۀ صفویه»، مجله علمی و ترویجی اثر، پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری، شمارۀ 74، 1ـ۲۲.
شیخالحکمایی، عمادالدین و همکاران (1388)، اسناد معماری ایران، دفتر اول، تهران: مؤسسۀ تألیف، ترجمه و نشر آثار هنری.
طالب، مهدی و عنبری، موسی (1387)، جامعهشناسی روستایی، چ۲، تهران: انتشارات دانشگاه تهران.
ظلالسلطان، مسعودمیرزا (1368)، خاطرات ظلالسلطان، ج1،2 و3، بهاهتمام و تصحیح حسین خدیو جم، تهران: انتشارات اساطیر.
فوران، جان (1378)، مقاومت شکنندۀ تاریخ تحولات اجتماعی ایران از صفوی تا سالهای پس از انقلاب اسلامی، ترجمۀ احمد تدین، چ۲، تهران: مؤسسۀ خدمات فرهنگی رسا.
قمی، حسن بن عبدالملک قمی (1385)، تاریخ قم، تصحیح سید جلالالدین تهرانی، انتشارات زائرـ آستانۀ مقدسه.
کریستنسن، آرتور (1374)، وضع ملت و دولت و دربار در دورۀ شاهنشاهی ساسانیان، ترجمۀ مجتبی مینوی، تهران: پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی.
Raie, H. (2022). A Physical Analysis of Historical Farmsteads around Kashan with a Focus on Bala Abbasabad Farmstead. Kashan Shenasi, 14(2), 25-48. doi: 10.22052/kashan.2022.243151.1021
MLA
Hosein Raie. "A Physical Analysis of Historical Farmsteads around Kashan with a Focus on Bala Abbasabad Farmstead", Kashan Shenasi, 14, 2, 2022, 25-48. doi: 10.22052/kashan.2022.243151.1021
HARVARD
Raie, H. (2022). 'A Physical Analysis of Historical Farmsteads around Kashan with a Focus on Bala Abbasabad Farmstead', Kashan Shenasi, 14(2), pp. 25-48. doi: 10.22052/kashan.2022.243151.1021
VANCOUVER
Raie, H. A Physical Analysis of Historical Farmsteads around Kashan with a Focus on Bala Abbasabad Farmstead. Kashan Shenasi, 2022; 14(2): 25-48. doi: 10.22052/kashan.2022.243151.1021